“Ευέλικτο σχήμα για τον τουρισμό και σύγχρονος τρόπος διοίκησης”
Διαφορετική κατεύθυνση χαράζει η νέα αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αναφορικά με τη σύνθεση της Τουριστικής Επιτροπής, για την οποία αποφάσισε ότι θα απαρτίζεται από μόλις τρία μέλη στην τρέχουσα θητεία.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, που ο Δήμος είχε Επιτροπές με επτά ή και έντεκα μέλη, στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων, αλλά και συλλόγων που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και με όλα τα επαγγέλματα του κλάδου, η κ. Πάπιτση επέλεξε να πορευθεί σε νέα κατεύθυνση, υποστηρίζοντας πως “η ευελιξία και η αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων”, αποτελεί τη βάση για να αναδειχθεί αποτελεσματικά το νησί.
Για τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς όμως και για την επιλογή της που αφήνει τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου να συμμετέχουν μόνο στη σύνθεση της ομάδας που δημιουργείται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας – το οποίο προήλθε από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Toposophy – δίνει αναλυτικά απαντήσεις.
Προχωρήσατε σε μία μεγάλη αλλαγή όσον αφορά στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Πλέον θα είναι 3μελης και ο αριθμός των ατόμων που θα την απαρτίζουν μειώθηκε στον ελάχιστο δυνατό. Πολιτικά γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;
“Η Επιτροπή πλέον αποτελείται από 3 μέλη. Πήρα αυτή την απόφαση γιατί χρειαζόμαστε ένα μικρό ευέλικτο σχήμα, χρειαζόμαστε γρήγορες αποφάσεις και να μη δημιουργείται παρατεταμένη ανάγκη γραφειοκρατικής υποστήριξης. Πρέπει να κάνω γνωστό πως το πρόσωπο που υποστηρίζει τη δουλειά της αντιδημαρχίας Τουρισμού είναι μόνο ένα. Όλοι γνωρίζουμε ότι μία Επιτροπή λειτουργεί σαν ένα μικρό Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα, ενώ ήδη έχουμε μεγάλο φόρτο εργασίας και ένα μόνο άτομο – που μπορεί κάποια στιγμή και να λείψει -, δεν είναι δυνατόν να ερχόμαστε και να δημιουργούμε επιπλέον δουλειά.
Ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα, δείχνει αλλά και ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αμεσότητα. Ένα ευέλικτο σχήμα δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά και σύγχρονο τρόπο διοίκησης, κάτι που χρειάζεται η ατζέντα του τουρισμού.
Κατά τη θεώρησή μου, ο τουρισμός δεν χρειάζεται μεγάλες και δυσκίνητες ομάδες, αλλά χρειάζεται άμεση αντίδραση.
Στηρίζω τη συμμετοχή και τη διαβούλευση, στηρίζω την ομαδική δουλειά αλλά δεν στηρίζω ως χαρακτήρας την καθυστέρηση, την κωλυσιεργία, την αδράνεια, το να αναζητούμε τα άτομα για τις συνεδριάσεις και να απουσιάζουν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε σκοπιμότητα σε καθυστέρηση και σε αργοπορία όσον αφορά στις αποφάσεις για τον τουρισμό. Εξάλλου αυτό αντανακλά και στο πώς δουλεύω προσωπικά ως Χρηστιάννα.
Έχω πει ξανά και το επαναλαμβάνω πως είμαι παρούσα καθημερινά και για όλα τα θέματα που προκύπτουν για την ανάπτυξη του προορισμού “Σύρος”. Ακριβώς γι αυτό διέκοψα και την επαγγελματική μου ενασχόληση με την εκπαίδευση και την επιστήμη μου, την πληροφορική και έχω ήδη μετακομίσει στη Σύρο. Όσοι χρειάζονται να με συναντήσουν, με βρίσκουν καθημερινά στο γραφείο μου στο Βιομηχανικό Μουσείο”.
Από ποια άτομα αποτελείται η Επιτροπή και με ποια κριτήρια επιλέξατε αυτά τα πρόσωπα;
“Πρόεδρος της Επιτροπής θα είμαι εγώ ως αρμόδια αντιδήμαρχος. Το μέλος που πρότεινα είναι ο Αντώνης Βουτσίνος. Έχει σπουδές στον τουρισμό είναι manager της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής μονάδας της Σύρου, εκπροσωπώντας μία οικογενειακή επιχείρηση από το 1991, ένα ξενοδοχείο που είναι η ψυχή της γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας, με πνεύμα ζεστασιάς και φιλικότητας και προσφέρει μία ποιοτική φιλοξενία στο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και στις εγκαταστάσεις του (Dolphin bay). Διαθέτει εγκαταστάσεις και υπηρεσίες ειδικά σχεδιασμένες για το συνεδριακό, το γαμήλιο και το μαθητικό τουρισμό, ενώ είναι μία τουριστική επιχείρηση που παράλληλα, ελαχιστοποιεί το οικολογικό της αποτύπωμα, εφαρμόζοντας φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους σε όλες τις δραστηριότητές της. Αναπληρωτής του, ορίστηκε ο Μιχάλης Παράβαλος. Τα τελευταία 14 χρόνια είναι προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στις Κυκλάδες – Υπουργείο Τουρισμού και έχει σπουδές στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στο τουριστικό μάρκετινγκ.
Από την πλευρά της μειοψηφίας, ο επικεφαλής της Άρης Ρώτας, όρισε ως μέλος της Επιτροπής Τουρισμού, τον Γιάννη Βουτσίνο. Είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής επιχείρησης και από την επαφή που είχαμε, διαπίστωσα ότι τον ενδιαφέρει η συνεργασία για την προβολή του νησιού και την εξωστρέφεια”.
Άρα, συνολικά τα μέλη έχετε άμεση σχέση με τον Τουρισμό.
“Ναι και αυτό ήταν το ζητούμενο”.
Έχετε δηλώσει πως ακολουθείτε τον “μπούσουλα” που έχει εκπονήσει η Toposophy για τη στρατηγική όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη της Σύρου. Σε αυτό το πλαίσιο είχε υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο και στους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που συνδέονται με τον τουρισμό. Τι ρόλο θα έχει αυτή η ομάδα στη θητεία σας;
“Το επόμενο διάστημα θα ανανεωθεί το Μνημόνιο Συνεργασίας με το νέο πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης “Τερψιχόρη”, Δημήτρη Αρβανίτη και με εμένα επειδή μεσολάβησαν εκλογές και άλλαξαν δύο πρόσωπα. Άρα, θα υπογραφεί ξανά το Μνημόνιο.
Θέλω να επισημάνω πως όλους τους εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων τους βλέπω από κοντά, στο πλαίσιο μεμονωμένων προγραμματισμένων συναντήσεων ή και έκτακτων, όπως συνεργάζομαι και με τους επιχειρηματίες του νησιού. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο γραφείο μου. Ανά πάσα στιγμή με βρίσκουν, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είμαι ανοιχτή πάντοτε για συνεργασία και δράση”.
Άρα, αυτή η “ομάδα” ανθρώπων που έχει προκύψει από το Μνημόνιο, θα έχει αποφασιστικό ή απλά συμβουλευτικό ρόλο;
“Είναι ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να έρθει ο Εμπορικός Σύλλογος με το Επιμελητήριο και τα Καταλύματα και να συζητήσουμε. Είναι αυτό που λέει η ίδια η λέξη, μία συνεργασία φορέων”.
Θα καλείτε σε συναντήσεις συχνά τους συμμετέχοντες σε αυτό; Θα τους δίδεται η δυνατότητα να έχουν λόγο; Είναι οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού και οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι για την τουριστική ανάπτυξη.
“Από την ημέρα που μου ανακοίνωσε ο δήμαρχος, κ. Αλέξης Αθανασίου ότι θα αναλάβω ως αντιδήμαρχος Τουρισμού, άρχισα αμέσως, από την ίδια ημέρα να πραγματοποιώ συναντήσεις και επαφές με τους επιχειρηματίες του νησιού. Άρα, θα πραγματοποιούμε συναντήσεις συνεργασίας σε τακτά χρονικά διαστήματα ή όταν προκύπτει άμεση ανάγκη για κάποιο θέμα. Άλλωστε, οι ρόλοι του καθενός είναι διακριτοί. Δηλαδή, άλλες αρμοδιότητες έχει ο Δήμος, άλλες ένας Σύλλογος Εστίασης, άλλες το Επιμελητήριο και διαφορετικές ένας Σύλλογος Καταλυματιών. Επίσης, είναι σαφές ότι έχουμε εκλεγεί με ξεκάθαρη εντολή των δημοτών για να δουλέψουμε οργανωμένα, ο καθένας στον τομέα που του έχει ανατεθεί από τον δήμαρχο. Πρέπει η Σύρος να βγει στο προσκήνιο με εξωστρέφεια”.
Το γεγονός ότι εξαιρείτε εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας από την Τουριστική Επιτροπή, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις ή και κριτική. Σε όσους σπεύσουν να σας χρεώσουν ότι αφήνετε εκτός τον επιχειρηματικό κόσμο από το αποφασιστικό – εισηγητικό έργο την Τουριστική Επιτροπή, προκειμένου να πετύχετε το ευέλικτο σχήμα που θέλετε, τι απαντάτε;
“Θα τους έβγαζα εκτός, εάν δεν είχα ανοιχτή την πόρτα του γραφείου μου καθημερινά για όλους. Από τη στιγμή που είμαι συνεχώς στη διάθεση όλων, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ακόμη και στο δρόμο που περπατάω, σταματάω και συζητώ για όλα αυτά, καταγράφω απόψεις και μελετάω αυτά που μου λένε.
Επίσης, όπως προανέφερα, ανανεώνω και το Μνημόνιο Συνεργασίας με βάση τα όσα είπα μέχρι τώρα γι αυτό.
Αν κάποιος τώρα βέβαια έχει χρόνο να αφιερώνει για τέτοια σχόλια, με μεγάλη χαρά να πω πως θα μπορούσε να έρθει να βοηθήσει στη δουλειά που κάνω στο Τμήμα. Ενδεικτικά, στην προετοιμασία για τις τουριστικές εκθέσεις, στις παρουσιάσεις για να δω θεσμικά τους δημοσιογράφους και όσους είναι να συναντήσω για την προώθηση της Σύρου στο εξωτερικό, στη συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Υπ. Τουρισμού σχεδόν καθημερινά, στις συναντήσεις με τους επιχειρηματίες, στο site του Δήμου (syrosisland.gr) που ενημερώνω προσωπικά όπως και στα social media για τη Σύρο και σε πολλά άλλα θέματα.
Με αφορμή αυτό, απευθύνω και ένα κάλεσμα σε όλους τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις του νησιού, να ακολουθήσουν τις σελίδες μας και να αναδημοσιεύουν τις αναρτήσεις για την προβολή της Σύρου”.
Κλείνοντας, σε επίπεδο εισήγησης για λήψη αποφάσεων για τον Τουρισμό, αυτός ο ρόλος θα είναι στην Τουριστική Επιτροπή, ώστε να έρχονται προς συζήτηση τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο;
“Η Επιτροπή Προβολής έχει εισηγητικό – γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Όμως, θεσμικά εγώ ως αντιδήμαρχος Τουρισμού, μπορώ να φέρνω θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν περάσει από την Επιτροπή, είτε για λόγους έκτακτους, είτε επειδή δεν έγινε συνεδρίαση. Και αυτό το διευκρινίζω για να είναι ενήμεροι οι συμπολίτες μου”.