Χρηστιάννα Πάπιτση: «Η Σύρος είναι ένας περίπατος μέσα στην Ιστορία»

 

Αποφασισμένη να κάνει τη Σύρο ένα νησί ήπιας και συνάμα ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης, εμφανίζεται με δηλώσεις της στην εφημερίδα η νέα αντιδήμαρχος Τουρισμού Χρηστιάννα Πάπιτση υπογραμμίζοντας πως τo ίδιο το νησί μάς υπαγορεύει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το υπηρετήσουμε και να το προβάλλουμε.

Στο ερώτημα «ποιά είναι τα  χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το νησί ως τουριστικό προορισμό στο Αιγαίο δίχως δεύτερη σκέψη απαντά: «Ακόμη και με την πρώτη ματιά ή τις πρώτες ώρες που θα μείνει ο επισκέπτης στο νησί μας θα τα αντιληφθεί. Τα γνωρίζουμε καλά και όλοι εμείς -απλά δεν έχουμε προβάλλει όσο πρέπει τους θησαυρούς μας. Είναι καιρός να τους βγάλουμε από το μπαούλο και να τους δείξουμε στον κόσμο. Να λάμψουν κάτω από τον ήλιο των Κυκλάδων», σπεύδοντας να προσθέσει: «Καταρχήν η Σύρος είναι ιδανικός citybreak, αυθεντικός, κυκλαδίτικος προορισμός, πολύ κοντά στον Πειραιά. Με το που φτάνει εδώ ο επισκέπτης μεταφέρεται αμέσως σε έναν μικρόκοσμο γοητευτικό και αυθεντικό -τον δικό μας. Αναπνέει τον πελαγίσιο αέρα, γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας, ξεχνάει τη ζωή στη μεγαλούπολη και μόνο με μια πρώτη βόλτα στο παραλιακό μας μέτωπο. Και αυτό μπορεί να το κάνει κάθε μήνα του χρόνου. Και να βλέπει άλλα πράγματα κάθε φορά που θα έρθει, να βιώνει αλλιώς το νησί. Τι μας διαφοροποιεί; Από πού να ξεκινήσει κανείς, είναι τόσα πολλά!

Είναι η νεοκλασική Ερμούπολη, μια πόλη που δεν έχει όμοιά της στις Κυκλάδες, και η Άνω Σύρα, ένα κόσμημα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Η μακρόχρονη ιστορία της, η αστική αύρα, ο σπουδαίος πολιτισμός που αναπτύχθηκε και συνεχίζει να ανθεί στη Σύρο όλο το χρόνο, με δεκάδες εκδηλώσεις όλων των ειδών. Μουσεία και πολυχώροι εμπλουτίζουν την εμπειρία.

Είναι η φιλοξενία -και εδώ θα σας παραπέμψω στη διάκριση που πήρε η Ερμούπολη από την πλατφόρμα booking.com ως μια από τις δέκα πιο φιλόξενες πόλεις στον κόσμο!

Ας την δούμε μέσα από το βλέμμα του επισκέπτη: Η Ερμούπολη δεν είναι «σκηνικό», είναι μια ολοζώντανη πόλη όλο το χρόνο, με πολλούς πεζόδρομους και δρόμους γεμάτους παλιά και σύγχρονα καταστήματα και μοναδικά αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά μνημεία όπου κι αν κοιτάξεις. Έχει μια δική της ξεχωριστή ταυτότητα. Το ίδιο και η Άνω Σύρα, που εξελίσσεται τουριστικά με ήπιο τρόπο. Κρύβει μοναδικούς θρησκευτικούς θησαυρούς, ιστορία και αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική.

Ολόκληρη η Σύρος, με τις πολλές και διαφορετικές μικρές και μεγάλες μονάδες φιλοξενίας που διαθέτουμε, τα εστιατόρια όλων των ειδών, τα καφέ, τα beachbars, προσφέρουμε πλέον μια πολύμορφη εμπειρία στους επισκέπτες -άξια να γίνει θέμα στα socialmediaτους και έτσι με τη σειρά τους να γίνονται κι εκείνοι «πρεσβευτές» του νησιού.
Είναι η φύση και οι οικισμοί της ενδοχώρας, οι παραλίες που σφύζουν από ζωή όλο το καλοκαίρι, η γαστρονομία, τα προϊόντα που βρίσκει κανείς μόνο εδώ, η οινογνωσία που αναπτύσσεται σημαντικά. Το δίκτυο των μονοπατιών της Σύρου και η ανεξερεύνητη πλευρά του νησιού για τους πιο εναλλακτικούς ταξιδιώτες, με σπουδαιότερη την Απάνω Μεριά.

Όλα μαζί συνθέτουν έναν συναρπαστικό προορισμό. Κάθε ένα από αυτά αξίζει να προβληθεί με τον σωστό τρόπο, για να προσελκύσουμε και περισσότερο θεματικό τουρισμό».

κ. Πάπιτση, η Σύρος δεν είναι νησί μαζικού τουρισμού. Πιστεύετε ότι έτσι πρέπει να μείνει; Και με βάση ποιούς άξονες μπορεί να υπάρξει ήπια τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια;

«To ίδιο το νησί μας υπαγορεύει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το υπηρετήσουμε και να το προβάλλουμε. Η σπουδαία προίκα της, τα μεγέθη, η κλίμακά της, οι υποδομές, δεν μας βάζουν στην κατηγορία των νησιών μαζικού τουρισμού. Και δεν το θέλουμε.

Είναι καιρός να γίνουμε παράδειγμα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στο Αιγαίο.
Με σωστή στρατηγική και 
destination marketing, άμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές ενέργειες σε αγορές του εξωτερικού και της Ελλάδας, projectστα οποία εργαζόμαστε εντατικά τους τελευταίους μήνες, συνεργασία όλων των φορέων -αφού άλλωστε ο τουρισμός μας ενώνει, γιατί μεταξύ άλλων αποτελεί πηγή εσόδων για τον τόπο μας. Η ίδια η Σύρος μας υπαγορεύει το πώς θα το κάνουμε -αρκεί να ξέρουμε να ακούμε.

Ξέρω ότι πολλά από αυτά τα έχετε ξανακούσει. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι εννοώ να τα κάνω πραγματικότητα και μάλιστα σε μικρό χρονικό ορίζοντα μαζί με συνεργάτες που σκέφτονται θετικά, όπως κι εγώ. Είναι καιρός να αφήσουμε αντεγκλήσεις και ασήμαντες διαφορές να μας χωρίζουν, ειδικά όταν ζούμε σε έναν τόσο μοναδικό τόπο. Του αξίζει σεβασμός, προστασία, ανάδειξη και όχι η ισοπέδωση και το κυνήγι του χρήματος που φέρνει ο μαζικός και ανεξέλεγκτος τουρισμός που πλήττει εδώ και χρόνια φημισμένες πόλεις του κόσμου, κάνοντας τους κατοίκους να διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να ζήσουν πια εκεί».

Είναι οι άνθρωποι το βασικό στοιχείο για να πετύχετε τους στόχους σας;

«Είμαι άνθρωπος θετικός και μόνο θετικός, πιστεύω ότι αυτό λείπει από την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω στην συμπληρωματικότητα και τη συνεργασία, όχι στις διαρκείς αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό. Τι νόημα έχει να προσπαθείς να επιβάλλεις τη γνώμη σου στους άλλους, να τονίζεις τις διαφορές, να προκαλείς διαρκώς εντάσεις για να ικανοποιήσεις το εγώ σου; Να κάνεις πολιτική τη στιγμή που πρέπει να δουλέψεις για τον τόπο σου. Δεν το κάνω και δεν θέλω οι συνεργάτες μου και οι συνομιλητές μου να το κάνουν. Ας μην παγιδευτούμε σε έναν συγκρουσιακό κόσμο.

Λέω, ας βάλουμε στην άκρη τα μικροσυμφέροντα και τις μικρο-αντιθέσεις, ας μην τροφοδοτούμε το ανταγωνιστικό μας κομμάτι. Ας δώσουμε την ενέργειά μας εκεί που πρέπει, στο θετικό, στο δημιουργικό. Και ας είμαστε ανοιχτοί, όχι περιχαρακωμένοι γύρω από τις δικές μας και μόνο απόψεις. Σαν να κινδυνεύουμε από τους άλλους.

Το θετικό αποτέλεσμα θα μας δώσει μεγάλη ικανοποίηση -κυρίως γιατί θα γνωρίζουμε ότι το φέραμε όλοι μαζί, συνεργαζόμενοι.

Γιατί όταν ανθεί ένας προορισμός, ανθούν μαζί του όλοι. Δεν έχει νόημα να προσπαθεί κανείς να κερδίσει εις βάρος του τόπου όπου ζει και των άλλων ανθρώπων.

Υπάρχει χώρος για όλους.
Χωρίς όραμα για τη Σύρο ως ταξιδιωτικό προορισμό δεν θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά για την οποία έχω εκλεγεί και στην οποία κάνω τα πρώτα μου βήματα αυτές τις ημέρες. Έχουμε δεσμευτεί στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε δίνοντας μας μια καθαρή νίκη και ξεκάθαρη εντολή να κάνουμε πράξη όσα δεσμευτήκαμε και να λειτουργήσουμε οργανωμένα, συνεργατικά, δραστικά και ουσιαστικά».