Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση μιλάει για τη σωστή εκπροσώπηση της Σύρου στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις

Χέρι – χέρι με την ιδιωτική πρωτοβουλία για τον τουρισμό

Η κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και η συνεργασία με την επιχειρηματική και ιδιωτική πρωτοβουλία για τη στοχευμένη εκπροσώπηση της Σύρου στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του 2024, αποτελεί μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της νέας αντιδημάρχου Τουρισμού, Χρηστιάννας Πάπιτση.

Τα παραπάνω τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή την πρόσκληση που απευθύνει προς όλους τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες τουρισμού, για τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε τέσσερις σημαντικές τουριστικές εκθέσεις εντός του 2024.

Ειδικότερα, η αντιδήμαρχος επέλεξε η Σύρος να συμμετέχει – υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – στην ITB BERLIN στο Βερολίνο (γενικού τουρισμού) στις 5-7 Μαρτίου 2024, στη SEA TRADE CRUISE στη Μάλαγα στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2024, στην IFTM-TOP RESA στο Παρίσι (γενικού τουρισμού) στις 17-19 Σεπτεμβρίου 2024 και στη World Travel Market στο Λονδίνο (γενικού τουρισμού) στις 5-7 Νοεμβρίου 2024.

Επιδιώκοντας η Σύρος να γυρίσει σελίδα στον τρόπο με τον οποίο συμμετείχε στις εκθέσεις και να υπάρξει πλέον μία ουσιαστική παρουσία του νησιού, τόσο με επαφές που θα κάνει η ίδια σε θεσμικό επίπεδο, όσο όμως και με συναντήσεις και ραντεβού που μπορούν να “κλείνουν” οι επιχειρηματίες, για να προωθήσουν τα ξενοδοχεία τους, έδωσε αναλυτικές απαντήσεις.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η τουριστική ανάπτυξη θα επιτευχθεί μέσα από τη συνεργασία του Δήμου με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, με τους οποίους εξήγησε πως ήδη έχει αρχίσει να χτίζει έναν ισχυρό “δεσμό”.

  • Γνωστοποιήσατε σε ποιες τουριστικές εκθέσεις θα συμμετέχει η Σύρος το επόμενο διάστημα. Πώς έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων εκθέσεων και πώς επιδιώκετε να είναι η παρουσία της Σύρου σε αυτές;

“Κάθε χρόνο μετά το τουριστικό πλάνο της Περιφέρειας ακολουθεί πρόσκληση προς τους Δήμους ώστε να “φιλοξενηθούν” στα περίπτερά της, στις εκθέσεις που θα συμμετέχει. Με αφορμή την πρώτη πρόσκληση για την έκθεση του Βερολίνου και έχοντας επεξεργαστεί το πλάνο των εκθέσεων που έχουν σκοπό να συμμετάσχουν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα για το 2024, επιλέξαμε τις συγκεκριμένες τέσσερις.

Σημειώνω πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προτίθεται(!) να συμμετέχει σε αυτές και το επισημαίνω γιατί η Περιφέρεια μπορεί σε κάποια να μην συμμετέχει.

Από φέτος επιθυμία και στόχος είναι να κινηθούμε με εξωστρέφεια. Είναι σημαντικό αυτό για τη Σύρο.

Προσωπικά είμαι σε επαφή με τον ΕΟΤ και το Υπ. Τουρισμού. Οπότε ήδη έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα που θα ήταν καλό να γίνουν αυτή τη χρονιά για τη Σύρο, ώστε να επιτευχθεί το “άνοιγμά” του προορισμού. Εκτός από τη στροφή στο ψηφιακό περιβάλλον με οργανωμένο τρόπο, ένα άλλο κομμάτι είναι και η συμμετοχή στις εκθέσεις. Και από τη Γαλλία και από την Αγγλία έχουμε αρκετούς επισκέπτες στο νησί μας και όλο τον χρόνο.

Άρα, στις εκθέσεις, από τον εκπρόσωπο του Δήμου θα πραγματοποιηθούν κάποια θεσμικά ραντεβού, για τα οποία είμαστε ήδη σε συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ της κάθε χώρας. Συγκεκριμένα, αυτό το διάστημα μιλάμε με το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία για την πρώτη έκθεση.

Όσον αφορά στο κομμάτι των επιχειρηματιών - που είναι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων -, εμείς εκδώσαμε έγκαιρα την ανακοίνωση, ώστε να ενημερωθούν και να μπορεί ο κάθε ένας εξ αυτών που επιθυμεί, να προβεί στον προγραμματισμό του για να συμμετέχει. Να πω πως αυτές οι εκθέσεις αφορούν σε συναντήσεις επιχειρηματιών. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με φυσική παρουσία, πρέπει να προβούν στις σχετικές ενέργειες, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην εκάστοτε έκθεση και να κανονίσουν εγκαίρως τις συναντήσεις τους μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης”.

  • Μέχρι στιγμής υπάρχει ανταπόκριση από πλευράς ξενοδόχων της Σύρου;

“Ήδη, κάποιοι έχουν απαντήσει ότι θα συμμετέχουν σε κάποιες από τις εκθέσεις και είμαι χαρούμενη γι αυτό. Για εμένα θα είναι επιτυχία να έχω κοντά μου ανθρώπους με ξενοδοχειακές μονάδες από το νησί. Αυτές οι αποστολές θέλω να στελεχώνονται με την παρουσία τους και οι βασικοί μου συνεργάτες ήδη είναι ξενοδόχοι του νησιού, με τους οποίους τους τελευταίους μήνες είμαστε σε στενή συνεργασία για όλα αυτά τα θέματα”.

  • Όσον αφορά στο υλικό της παρουσίασης, πόσο επιβεβλημένο είναι να ενσωματωθεί η νέα εικαστική – τουριστική ταυτότητα της Σύρου για να υπάρχει ενιαία εικόνα στο νησί;

“Υιοθετώντας τη δουλειά του προκατόχου μου και το στρατηγικό σχέδιο που έκανε το 2022, το οποίο περιλαμβάνει και ένα brand manual με τα λογότυπα και τις εφαρμογές του, δουλεύω πάνω σε αυτό. Το έχω σαν δεξί μου χέρι και “καθοδηγητή”.

Από εκεί και πέρα το υλικό του Δήμου χρειάζεται ανανέωση. Το φυλλάδιο για τις τουριστικές εκθέσεις εκδόθηκε το 2016-2017. Είμαι ήδη σε φάση προετοιμασίας για την ανανέωσή του και το έχω συζητήσει με στελέχη του ΕΟΤ. Έχουν δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και τις επεξεργάζομαι. Επιπλέον, ο κάθε επιχειρηματίας φέρνει το υλικό του.

Θέλω να γνωρίζουν ακόμη πως αυτό το διάστημα έκρινα απαραίτητο και προσπαθώ να φτιάξω μία παρουσίαση του νησιού για τις θεσμικές συναντήσεις που θα κάνω. Είναι επιβεβλημένο την παρουσία μας να τη συνοδεύουν “εργαλεία” που θα αναδεικνύουν τον προορισμό σωστά. Και ως άνθρωπος εργασιομανής και τελειομανής, δεν μπορώ να παραστώ χωρίς αυτά τα “εργαλεία”. Χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία - η οποία παίρνει αρκετές εβδομάδες -, δεν θα είχε νόημα η παρουσία μας στις εκθέσεις”.

  • Κρίνετε απαραίτητο στη Σύρο να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η επιχειρηματική κοινότητα και να αυξήσει τον βηματισμό της σε αυτό το κομμάτι; Μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε πως συγκριτικά με άλλα νησιά η Σύρος υστερεί…

“Θέλω να προχωρήσουμε χέρι – χέρι με την επιχειρηματική και ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι βασικός στόχος. Είμαι άνθρωπος αυτού του χώρου παράλληλα με την πληροφορική. Από 12 – 13 ετών ασχολούμαι με αυτή τη δουλειά και θυμάμαι να υποδέχομαι επισκέπτες στην οικογενειακή επιχείρηση και να κάνω κρατήσεις.

Τους θέλω κοντά μου και μαζί μου και γι αυτό το λόγο το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό για όλους και μπορούν να με βρουν εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τους καλώ να έρθουν να συζητήσουμε. Θέλω να τους ακούω και να ανταλλάζουμε ιδέες και απόψεις για τη Σύρο που όλοι αγαπάμε.

Ήδη κάνω αρκετά ραντεβού την ημέρα και αφιερώνω χρόνο σε τέτοιες συναντήσεις. Θέλω να με γνωρίσουν από κοντά και να προχωρήσουμε μαζί. Έλειπα αρκετά χρόνια, αλλά επέστρεψα με κύριο στόχο να πετύχω την εξωστρέφεια, την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και να εργαστώ για τη Σύρο μας”.

  • Οι ξενοδόχοι μέχρι στιγμής δεν έχουν έναν φορέα που θα τους εκπροσωπεί οργανωμένα. Τι παρατηρείτε γι αυτή την κατάσταση και πόσο σημαντικό κρίνετε πως είναι να δημιουργηθεί ένας τέτοιος φορέας;

“Θα είμαι δίπλα τους σε ό,τι με χρειαστούν και σε ό,τι επιλέξουν. Είμαι άνθρωπος της ομάδας, της συλλογικής και της σκληρής δουλειάς και πιστεύω στην κοινή προσπάθεια. Είναι θέμα δικό τους τι θα κάνουν. Ό,τι και να επιλέξουν πάντως, τους θέλω κοντά μου. Σίγουρα η δημιουργία ενός φορέα θα εξυπηρετούσε σημαντικά.

Ωστόσο, έχουμε αρχίσει ήδη μία στενή επικοινωνία και μάλιστα και με επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στο νησί και δεν είναι από τη Σύρο.

Άρα, σε συνέχεια αυτής της επαφής που “χτίζεται”, δεσμεύομαι πως ό,τι και να αποφασίσουν, μαζί τους και για το νησί μας, θα δώσω με όλες μου τις δυνάμεις, τον καλύτερο μου εαυτό”.